Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
1.12.2020, Jan Vítek, aktualita
O problému s vesmírným smetím se zatím spíše jen mluví a mezitím se na oběžnou dráhu dostávají bezprecedentní počty nových satelitů, o což se v poslední době zasloužila především společnost SpaceX. Co na to evropská ESA?
Bison (883) | 1.12.202014:47
ak by Space Force poskladali na obežnej dráhe dostatočne výkonný laserový kanón , všetky drobné smeti by sa dali spáliť , občas by nechtiac padla aj Ruská vojenská družica.
Odpovědět0  1
wrah666 (6205) | 1.12.202015:32
Jaklime by sundali první špionážní družici ­(a možná i dřív­) tak by nastala třetí světová. Spíš bych to pojmenoval přeněji: první a součaně polední jaderná. A zbytkům lidtva by za jaderné zimy, navíc s většinou zemského povrchu dot nezdravě radioaktivní, vemírný odpadf žíly netrhal. A že NĚKDO to červené tlačítko zmáčkne je jitota. Americkým laserovým dělem na oběžné dráze mu prossstě nic jiného nezbyde­- Zoufalý pokus o sebevražedný protiůtok v naději, že máme alesspoň lepší bunkry než oni. ­(a že ­"naši lidi­" vydrží víc než jejich, což je mimochodem jistota. Rus v pohodě přežije bez jídla, bez vody, v zimě, s radioaktivitou.. Amík ne. Možná s vyjímkou pár lidiček z Aljašky.­)

Odpovědět0  0
snajprik (1641) | 1.12.202017:58
Tretia svetova bude s kamenami a palicami. Všetka elektronika funguje na kremiku, stači mala atomovka vo vyške 100km čo živim organizmom neubliži ale všetok kremik zniči v okruhu 1000km, dnes mame problem kupiť GPU za 6 mesiacov, čo by sa stalo keby trebalo kupiť všetku elektroniku od znova :D Blackout na 10 let :D
Odpovědět1  0
potooczech (345) | 1.12.202014:12
Ono by to hlavně chtělo přijmout v tomto směru nějakou legislativu ... stačil by princip, že kdo si tam to smetí pošle, ten bude mít také povinnost si jej uklidit pod hrozbou mezinárodních sankcí pro státy a zákazu činnosti pro firmy. Jinak nakonec dojdeme do stavu, kdy těch mrtvých objektů tam bude tolik, že se začnou množit jejich srážky a ty pak teprve přinesou problémy v podobě velkého množství malých projektilů nebezpečných i pro běžné mise na orbitě.
Odpovědět2  0
honza1616 (3704) | 2.12.202016:23
Přesně to jsem chtěl napsat,
A nebo pokud by firma nebyla schopná svoje smetí ať už část nosiče nebo družici stáhnout zpět, měla by aspoň za každý takový objekt platit nějaký poplatek nějakému konsorciu firem, které se o úklid orbity bude starat, dokážu si představit že spojení NASA, ESA, Roskosmosu by se vytvořila dostatečně funkční dceřiná firma, která by se o úklid starala a byla by placená všemi kdo si nedokáží po sobě uklidit.

Nicméně tento pokus bude opravdu nesmysl, jen vynesení toho drapáků vytvoří minimálně 3 další kusy smetí ­(horní stupeň nosiče a 2 poloviny aerodynamickeho krytu­)

Před asi půlrokem jsem viděl dokument který se touto problematikou zabíral, většinou tam byl nejaky projekt od ESA nebo Evropských firem, zajímavý byl pokus o vystřelení harpuny, jenže co když v objektu budou zbytky paliva, nebo co když se objekt rozlomí, nebo ještě zajímavější byl pokus o zachycení do vystřelené sítě, ale tam bylo několik podobných problémů jako jako s vystřelením harpuny do objektu,
Nejlepší byl asi projekt kde chtějí na ten kus smetí nalepit male raketove motory, nebo ještě lépe, nádrž s pár litry stlačeného plynu a zatlačit to dolů...
Taková čistící družice by si mohla ty malé nádrže vyrábět 3D tiskem a skládat automaticky na orbitě, jen by si musela vést sebou v zásobníku několik dávek pro naplnění toho sestupného modulů a materiál pro 3D tisk, materiál pro 3D tisk a zkapalněný plyn by jí byl vždy po pár letech doplněn zásobovací mísí.... To mi přijde jako nejlepší návrh co jsem do teď videl
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.